maandag 11 oktober 2010

Het bier is op en Kickers verliest


LEIMUIDEN - De horizon gaat schuil achter een grauw deken van onophoudelijk vallend regenwater. Een windvlaag blaast een confetti van gele en bruine herfstbladeren het veld op. Welkom bij Kickers - UVS, voetballen in de polder.

Een uur voor de aftrap, als de hemel zich nog niet heeft geopend, is er voor de kantine van Kickers '69 een amicaal weerzien tussen een groepje UVS'ers en Walter de Kievit. Die laatste was ooit de spits van de blauw-witten, toen die nog in de hoofdklasse voetbalden. Nu komt hij opgefrist onder de douche vandaan, na een potje tussen Kickers 4 en Docos 4. ,,In mijn tijd speelden we hier hoogstens een keer een oefenwedstrijdje’’, zegt De Kievit grijnzend. Zijn tijd, dat is nog maar vijf jaar terug.
In de actualiteit gaat UVS iedere twee weken op visite in de polder, bij gemoedelijke dorpsclubjes die presteren en recreĆ«ren proberen te combineren. Kickers ’69 is daar een schoolvoorbeeld van. De derde klasse is zo'n beetje de natuurlijke habitat van de vereniging uit Leimuiden, waar men zich net zo druk kan maken om het feit dat de biertank leeg is als om de verrichtingen van het eerste elftal.
Er is de voorbije dagen volop nagepraat bij Kickers, dat een week geleden de inhaalwedstrijd tegen ONA dacht te winnen. Maar het doelpunt van Dion van der Meer werd niet toegekend, omdat de bal via een gat in het zijnet naast het doel belandde. Twee spelers van de thuisploeg protesteerden zo hevig tegen die beslissing, dat ze met rood mochten vertrekken: Thijs van der Hoorn en topscorer Ronnie Mollers. Trainer Jan Wouters, die geheel tegen de tijdgeest in met een shaggie in de mond langs het veld staat, kan die twee zondaars dus niet opstellen tegen UVS, de aanstaande kampioen. Hetzelfde geldt voor een handvol geblesseerden, waaronder doelman Melvin Angenent, die tijdens de warming-up aangeeft dat hij niet kan spelen. In Richard van der Meer krijgt hij een niet onverdienstelijke vervanger.
De meeste aanwezigen aan de Beukenlaan kiezen er om de wedstrijd tussen Kickers en de gevallen Leidse grootmacht vanuit het clubhuis te bekijken. Daar is Eredivisie Live te volgen op een groot scherm en is het droog, vooral droog. Langs de lijn zijn de toeschouwers eenvoudig te tellen aan de hand van het aantal opgestoken paraplu's. Voor nu is dat de beste bescherming, in afwachting van de tribune die Kickers in de loop van dit seizoen gaat neerzetten. Het is een tweedehandsje, overgenomen van Be Fair uit Waddinxveen.
Het is al met al geen bijster inspirerende setting voor UVS, dat aan twee korte oplevingen genoeg heeft om ook deze wedstrijd eenvoudig tot een goed einde te brengen. Halverwege de eerste helft scoort Shemiel Constancia twee keer, eerst vanuit een tamelijk lastige hoek na het omspelen van Van der Meer en vijf minuten later met een mooie kopbal. Omdat Ronnie Balder weer vijf minuten verder voor de aansluitingstreffer zorgt, blijft het in elk geval op papier nog even spannend. De nummer negen van Kickers profiteert van een fout van Danny de Groot, de doelman van UVS die in het bekerduel met Alphense Boys uitviel met een ogenschijnlijk serieuze knieblessure en bij zijn rentree bepaald geen toonbeeld van rust en vertrouwen is.
Mark Hermenet is een van de mensen die de wedstrijd vanonder een paraplu volgen. Net als De Groot raakte hij vorige week geblesseerd, maar zijn kwetsuur is wel tegengevallen. Een gebroken sleutelbeen zal de linksback voorlopig aan de kant houden.
Met Tim van der Voort als vervanger van Hermenet heeft het in een foeilelijke kleurencombinatie spelende UVS na rust weer een periode van vijf minuten nodig om de achtste seizoenszege veilig te stellen. Een diagonale schuiver van Constancia betekent 1-3, een harde vrije trap van Ronnie Verplancke 1-4.

Kickers '69 - UVS 1-4 (1-2). 18. Constancia 0-1, 23. Constancia 0-2, 28. Balder 1-2, 69. Constancia 1-3, 74. Verplancke 1-4.
Scheidsrechter: De Wit. Toeschouwers: 200.
Kickers '69: R. van der Meer, Van Iperen, Verhoeven, S. van der Hoorn, De Graaf (66. Swier), W. Waasdorp, J. Waasdorp (66. Van Breen), Balder, Hendriks, Straathof, Broers.
UVS: De Groot, Prins, Neuteboom, Onderwater, Van der Voort, Escudero, Verplancke (79. Sebrechts), Van Es (66. Hogeboom), Akhamrane, Constancia (81. Luiten), Van Leeuwen.

Foto: Orange Pictures/Laurens Lindhout

Geen opmerkingen: